top of page
Zoeken

Tips om een burn-out te voorkomen

Voor mij is het hebben van een burn-out niet vreemd.. in 2004 kwam ik door een auto-ongeluk een jaar thuis te zitten en kwam ik erachter dat ik al heel lang over mijn grenzen gegaan was. Ik was overspannen en oververmoeid; burn-out. Het universum had letterlijk ingegrepen met een auto-ongeluk en achteraf was dat een groot geluk. Hierdoor ging ik weer naar mijn lichaam luisteren, aandacht besteden aan mijn persoonlijke ontwikkeling en vond ik mezelf uiteindelijk weer terug..


Het was een harde les om een jaar thuis te zitten, snel moe en overprikkeld te zijn, niet meer te kunnen wat ik eerst deed en buiten de maatschappij te vallen. Ik wilde dit niet meer meemaken.
Maar helaas gebeurde het nog een keer en heftiger dan eerst.. Nadat ik een tijd in Bali had gewoond voelde ik me zo in mijn element dat ik met mijn nieuwe energie en inzichten ging werken bij de GGZ, met de missie om de hulpverlening hier positief te willen veranderen.. Maar dit bleek totaal niet bij me te passen. Het was mijn plek niet. Ik kon niet mee met de visie van de instelling en voelde me steeds onzekerder worden en teveel overvraagd. Ik ben hiermee te lang doorgegaan omdat ik het zo graag wilde kunnen.. in combinatie met mijn perfectionisme en mijn hoogsensitiviteit waar ik toen nog niet mee om had leren gaan, resulteerde dit uiteindelijk in een enorme burn-out waarbij ik wel 2 jaar thuis heb moeten zitten.. Een heftige periode waarbij ik hard heb moeten werken met vallen en opstaan om hier bovenop te komen en te blijven. Achteraf had het allemaal een reden.. en was dit het grootste kado wat me is overkomen!

Ik kwam hierdoor weer op het juiste pad naar mijn bestemming. Bij mezelf.

Ik ben in deze periode erachter gekomen bij een psycholoog dat ik HSP ben en ben me hier in gaan verdiepen met boeken en cursussen, wat mij helemaal terugbracht bij mijzelf. Hierna ben ik de opleiding transformatie coach & energetisch therapeut gaan doen en heb ik mijn werk volledig omgegooid; ik ben mijn eigen praktijk begonnen. Ik kon geen andere kant meer op, dit was mijn pad. En ik ben hier nog steeds ontzettend blij mee.


In de praktijk zie ik ook heel veel mensen die een burn-out hebben of hier tegenaan zitten. Het is een veel voorkomend verschijnsel van deze tijd.. vooral HSP zijn hier meer vatbaar voor!


Redenen waarom mensen een burn-out krijgen kunnen zijn:

 • Te veel werken. HSP's hebben voldoende hersteltijd nodig.

 • Te veel aanpassen, pleasen, verplichtingen nakomen voor anderen. En te weinig tijd voor jezelf en contact met jezelf.

 • Teveel op je tenen lopen/ perfectionisme, vanuit een (oud) patroon van niet goed genoeg voelen.

 • Hectische drukke maatschappij, waarin je de hele dag gebombardeerd word met prikkels informatie en afleiding... het is een kunst om bij jezelf te blijven. Hiervoor heb je tijd nodig voor jezelf. Wanneer je dit te weinig neemt raakt je overprikkeld. (wat uiteindelijk leid naar een burn-out).

 • Onverwerkte emoties en trauma's.

 • Niet op je juiste (zielen)pad zitten. We zitten in een overgang en veranderingsperiode. Je kan gewoon niet meer lang volhouden, wat niet bij je ziel past en wat niet je bestemming is. Je gaat dan tegen je natuur in. en dan loop je leeg. Doe je nog wel het goede werk?

 • Je mag misschien groeien op een bepaald gebied zodat je je verder kunt ontwikkelen in je werk. bv je bent slecht in grenzen aangeven, dan loop je vast op je werk zodat je dit gaat ontwikkelen. Of je mag door vast te lopen ontdekken dat je HSP bent, zodat je je hier meer in gaat verdiepen en ontwikkelen.. (en later misschien iets mee gaat doen in je werk:).

 • Je hebt te maken met het ascentieproces / de trillingsverhoging. Op dit moment komt er heel veel licht naar de aarde, een hogere trillingsfrequentie. Wat zorgt dat we groeien.. alle oude dingen die niet meer passen verdwijnen uit je leven. Oude stukken worden naar boven gehaald om te helen. Angst wordt vervangen door liefde en licht. En dat vraagt zoveel van onze aandacht en energie dat we soms niet meer kunnen functioneren op ons werk. Vooral als dat een werkomgeving is die niet meer bij onze (nieuwe) energie past.

Als je eenmaal een burn-out hebt gehad, loop je sneller kans om het nog een keer te krijgen. Belangrijk dus om hier goed op te letten en dit te voorkomen!


Als je tegen een burn-out aan zit kun je last hebben van bepaalde signalen, zoals:

 • Nergens zin in hebben, je passie kwijt zijn

 • Heel moe of leeg

 • Down of depressief

 • Overprikkeld zijn. Niet tegen harde geluiden, drukte of sterke geuren kunnen

 • Weinig kunnen hebben, afreageren op anderen

 • Sneller en heftiger emotioneel zijn.

 • Lichamelijke klachten/ spanningsklachten zoals hoofdpijn, migraine, nekpijn, stijve spieren, maagzuur enz

 • Angstklachten, hyperventilatie en paniekaanvallen. (signaal van overprikkeling).

Hoe voorkom je een burn-out? Mijn tips:

 • Rust.

Pas op de plaats! Neem zoveel mogelijk rust. Een burn-out is alleen te voorkomen en genezen met hersteltijd en rust. Dus laat dit nu je prioriteit zijn. Neem zo vaak mogelijk vrij, zo mogelijk even een week of langer. En zet kruisen in je agenda waarbij je helemaal niks doet, alleen maar uitrusten.


 • Doe ook leuke dingen

Je hebt het ook leuke dingen en prikkels nodig, om weer op te laden. Verbinding met andere mensen en leuke dingen doen geeft ook weer vreugde en (levens)energie. De kunst is om een goede balans te vinden tussen rust en alleen zijn en leuke dingen met anderen doen. Luister hierbij goed naar je lichaam.


 • Ga iedere dag even de natuur in.

Als je het even niet meer weet of je voelt je niet goed; ga de natuur in. In de natuur kun je gewoon Zijn. De natuur grond onze energie vanzelf. Het heelt je energiesysteem. Je kan dan ontladen en opladen. Laat je gedachten en gevoelens gewoon helemaal de vrije loop gaan. Observeer ze, erken ze en laat ze er helemaal zijn. Dan kom je vanzelf weer terug in contact met jezelf.


 • Zelfzorg

Zorg goed voor jezelf, door jezelf een paar keer per dag af te vragen waar jij nu behoefte aan hebt, en luister hier zo goed mogelijk naar. Geen zin in die drukke afspraak? Ga niet. Geen energie voor het huishouden vandaag? Doe het vandaag niet. Luister naar jezelf.


 • Zet jezelf op 1 en ook op 2.

Zet jezelf en je eigen behoeftes even helemaal voorop. Dat is niet egoïstisch, maar juist goed voor iedereen om je heen. Zo heb jij weer snel een 'vol glas' om uit te geven, en ben je weer die leuke vriend(in), partner of ouder.


 • Doe alleen het hoognodige, en doe het langzaam.

Stel prioriteiten. Doe alleen het hoognodige, en doe alles ook nog op een langzamer tempo. Je kan echt niet meer doen op een dag als je alles snel doet. Op een langzaam tempo dingen doen zorgt ervoor dat je in het hier en nu blijft. en daar is de rust en jou Zelf te vinden. Je houd tijd (en energie) over!


 • Grenzen

Respecteer je grenzen en geef ze zoveel mogelijk aan. Zeg afspraken af die geen prioriteit hebben. Zeg vaker ‘Nee’. Werk je nog; plan maximaal 1 ding per dag naast je werk. Probeer op je werk wat taken uit handen te geven of uit te stellen.

 • Afstemmen

Het is nu extra belangrijk om je af te stemmen en weer te verbinden met jezelf. Dit doe je door meditatie en oefeningen om te aarden en de verbinding met je hogere zelf te voelen. Hier vind je je eigen gevoel en antwoorden weer terug. En ook de energie, het vertrouwen en de veiligheid die je nodig hebt voor je proces.


 • Ontspanning

Ontspanning is nu eerste prioriteit. Doe wat je kan om jezelf helemaal te laten ontspannen. Sporten, Yoga en meditatie zijn heel erg aan te raden. En neem eens een massage.


 • Gedachtenkracht

Als je wist hoeveel invloed onze gedachten hebben, zou je de hele dag positief denken. Wees wat zachter voor jezelf. Draai je kritische stem om naar helpende liefdevolle gedachten.


 • Voeding

Gezonde voeding is een hele belangrijke bron van je totale welzijn. Bv suiker en E-nrs hebben veel effect op je hormonen, zenuwstelsel, gemoedstoestand en stress levels. Met goede voeding kun je heel veel doen voor je energie. Ook supplementen kunnen heel zinvol zijn in deze fase, zoals bv magnesium, vitamine B (complex) of B12, vitamine D. Het is voor iedereen anders wat je nodig hebt en hoeveel. Ook hangt het af van de mate waarin het wordt opgenomen door je lichaam. Je kan dit het beste laten uitmeten door een Mesoloog of kinesioloog. Zo weet je wat voor jou lichaam het meest geschikt is,


 • Alternatieve therapie.

Veel mensen in mijn praktijk die kampen met een burn-out worden naar een psycholoog gestuurd. Dit is heel fijn voor inzicht en rationaliseren. Maar veel HSP's zijn juist vastgelopen omdat ze het contact met hun gevoel kwijt zijn geraakt, en hebben er veel baat bij om hieraan te werken en zich te verdiepen in hun gevoelskant, zodat ze zichzelf en hun kracht weer terugvinden. Hier is alternatieve therapie heel goed voor! Dit is een goede aanvulling op een psycholoog.


 • Pak de oorzaak aan

Doorbreek je beperkende patronen die ervoor zorgen dat je hierin bent terechtgekomen. Heb je onbewuste angsten: kijk ze helemaal aan en transformeer ze. Draag je teveel voor anderen; geef dat bewust terug en laat het los. Heel je oude pijn en trauma's. Dan word je steeds meer wie je bent. En zo kom je op jou pad van bestemming.


Ik wens iedereen die hier tegenaan loopt heel veel sterkte en rust. En mocht je vragen hebben hierover, voel je welkom om mij een berichtje te sturen!

Liefs Anne

30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page