top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverAnne

Mijn helingreis 2 - intergenerationeel trauma

Intergenerationeel trauma is wanneer traumatische ervaringen van de voorouders worden doorgegeven aan de volgende generaties. Trauma wordt van generatie op generatie doorgegeven omdat het niet, of niet volledig, kon worden verwerkt en geheeld door de persoon die het meemaakte. En dit is ook logisch, want in die tijd van onze grootouders werd er niet gepraat, was er gewoon niet zoveel hulp beschikbaar zoals nu, en was het oorlog.. de mentaliteit was vooral; schouders eronder en doorgaan.


Ik heb in mijn praktijk veel te maken met trauma wat door de voorouders is doorgegeven. Heel veel klachten en symptomen hebben hun oorsprong hierin. Door familieopstellingen doen we hiermee veel mooi heling-werk. Ik denk dat familieopstellingen de mooiste methode is om veel inzicht te krijgen en het op te lossen bij de kern. Er komt weer snel meer balans en liefde in het hele familie systeem. Het is magisch om mee te maken.


Ik zelf heb ook al veel familieopstellingen gedaan. Op mijn gezin van herkomst, maar ook de moederlijn en vaderlijn tot vele generaties terug heb ik mogen opstellen. Dit heeft me zoveel gebracht!

Mijn verhaal: Ik haal even een stukje uit mijn verhaal; de moederlijn. Ik heb altijd een lastige band gehad met mijn moeder. Zij was dan weer wel in verbinding, en dan weer helemaal niet. Soms was ze mijn beste vriendin, en soms mijn grootste vijand.. maar een moedergevoel heb ik nooit bij haar gehad (tot sinds kort). Doordat ze onbetrouwbaar was in haar verbinding, en ook dingen kon doen die ik erg pijnlijk vond (door haar trauma's en gebrek aan hart-verbinding), ervaarde ik het contact als zeer onveilig.. Ik had hierdoor hechtingsissues.. Een moederwond. (Hierover later meer in een andere blog).


Ik voelde me altijd al ouder dan mijn moeder. En omdat ik voelde dat zij psychisch niet stabiel was, ging ik als kind al voor haar zorgen. Parentificatie heet dat. Ik werd hierdoor ook buitengesloten en werd 'het zwarte schaap' van de familie. Een gevolg van op de verkeerde plek staan.. Doordat ik een oordeel had op het gedrag van mijn moeder, steeg ik op in de fontein.. van kind-positie naar moeder-positie. Hierdoor kon ik haar liefde en de liefde uit de familielijn helemaal niet meer ontvangen. (Zie het boek ‘de fontein’ van Els van Steijn). Ik heb hierdoor een erg eenzame jeugd gehad. En ook als volwassene heb ik tot sinds kort nooit het gevoel gehad dat ik een moeder had, en liefde kon ontvangen. Dit was de grootste pijn van mijn leven..

Meerdere keren heb ik uit zelfbescherming het contact moeten verbreken, en hebben we jarenlang geen contact gehad. Ik snapte gewoon niet hoe je als moeder zo met je kind kon omgaan.


Ik heb veel opstellingen gedaan, waardoor ik haar beter ging zien. Ik zag waar ze vandaan kwam, welke trauma’s zij droeg en dat ze wel van me hield maar niet anders kon of meer kon geven dan dit. Ik voelde meer compassie voor haar hierdoor. En gaf energetisch terug aan mijn moeder wat van haar was. Dat deed al veel goed! En mijn moeder veranderde hierdoor ook mee. Zij ging ook in therapie, ging ook opstellingen doen en met haar trauma’s aan de slag, wat weer door werkte op mij. Zo kwamen we weer in contact en herstelden we onze band. Ik ging op de goede plek staan en leerde steeds meer te ontvangen. Van haar, maar ook van het leven. (en dit is nog steeds een doorgaand proces).En laatst heb ik nog een heftige maar mooie heling gedaan, (bij mijn collega Maaike Smit- Menalda, een grote aanrader😉) die ging tot de kern.. dat was precies de volgende stap die ik nu aankon en nodig had. Het was een regressie sessie, (met de Maarten Oversier methode) op een behandeltafel. Maar we deden eigenlijk precies hetzelfde als wat ik in familieopstellingen doe. Terug naar de voorouders, en erkennen en doorvoelen wat daar nog nodig is. Maaike voelde al snel dat mijn klachten daar vandaan kwamen. Ik werd ook mistig in mijn hoofd toen ik het over mijn oma had. (Zij is overleden. maar op deze manier kunnen we toch nog werken met haar). Mijn intentie/ vraag was; Hoe kan ik mijn angst loslaten en van overleven naar Leven.


We zijn eerst goed gaan aarden, omdat je pas echt kan voelen en loslaten als je goed in je lichaam zit. Hierna gingen we de regressie doen. En al snel kwamen we bij mijn oma uit. Ik ging met mijn waarneming in haar, of haar energie kwam in mij.. (net als bij een opstelling) en ik voelde me klein worden.. Ik werd teruggebracht naar de herinnering van mijn oma, en kon precies zien en voelen wat zij toen heeft meegemaakt.. Mijn oma bleek jarenlang seksueel misbruikt te zijn door haar vader..  ik kon er bijna niet naartoe, maar met de fijne begeleiding en bedding van Maaike kon ik er bij blijven en heb ik het helemaal kunnen doorvoelen…  ik kreeg ijskoude rillingen en stromingen door mijn lichaam, ik moest bijna overgeven, ik voelde alle gevoelens en alle dissociatie erna..

Ik sprak hardop alles uit wat mijn oma had gevoeld maar nooit had kunnen uiten. En hierdoor werden ze eindelijk erkent. Dat is de heling.. Dit was iets waar mijn oma nog nooit over had gesproken.. ze heeft het haar graf mee ingenomen. Mijn moeder had wel een sterk vermoeden, en ik voelde het ook altijd in mijn systeem, maar niemand wist het echt zeker. Nu viel het op zijn plek.

We hebben mijn oma heel veel erkenning en compassie gegeven voor deze vreselijke gebeurtenissen.. hierdoor voelde ik haar (en mij) enorm verzachten.


Toen zijn we de tijdlijn gaan lopen van mijn oma. Ik voelde hoe ze niet echt kon verbinden met haar man.. hoe ze altijd wrok voelde naar mannen..  hoe ze het gevoel had alles alleen te moeten doen.. hoe bang ze was en niemand durfde te vertrouwen.. ze wist niet wat gezonde liefde was.. ik voelde hoe ze mijn moeder droeg in haar buik.. en niet echt verbinding kon maken met haar.. Nu snapte ik mijn moeder nog beter. Zij heeft die verbinding van haar moeder ook niet gehad. Het was ook onveilig voor haar. Het was door de generaties doorgegeven. Ik voelde ook de liefde van de moeder van mijn oma niet naar mijn oma gaan. Daar was al veel kou en trauma te voelen..  we hebben het teruggegeven in de moederlijn. En alle gevoelens uitgesproken en erkend die ze had..


En het maffe was.. ik hoorde mezelf praten. Ik had in mijn leven precies dezelfde gevoelens en overtuigingen gehad als mijn oma! Het zat in mijn systeem. Hier kwam ook de angst vandaan. En het gevoel dat het leven zwaar was. Het was niet van mij.. ik kon hem ook niet plaatsen. Ik heb dit altijd al wel geweten rationeel. Maar nu voelde ik het in elke cel van mijn lichaam.

We hebben de energie van mijn oma teruggegeven en haar losgemaakt van mij en haar naar het licht laten gaan. Er was zoveel liefde en zachtheid en dankbaarheid te voelen.. ook in mij! Ik buig voor mijn moederlijn.. wat een respect en liefde heb ik voor deze vrouwen.

Die middag ben ik koffie gaan drinken met mijn moeder. En spraken we voor het eerst in ons leven naar elkaar uit hoe blij ik was dat zij mijn moeder was, en hoe blij zij was met mij als dochter. Het heeft nog nooit zo op zijn plek gevoeld en de liefde stroomt meer door dan ooit. :)

 

Ps. Wil je ook kijken naar intergenerationeel trauma of iets anders in jou systeem met een familieopstelling, dan ben je welkom bij opstellingen ochtenden eens per maand op zaterdag ochtenden. De eerstvolgende zijn op: 24-2, 20-4, 18-5, 15-6 en 13-7. Of op een woensdag ochtend. Hiervoor kun je contact opnemen met mj voor een afspraak.

 

Liefs Anne144 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page