top of page
Zoeken

HSP moeder


Het moederschap is het meest mooie en bijzondere wat ik ooit heb meegemaakt. Ik heb nog nooit zoveel onvoorwaardelijke liefde gevoeld.. af en toe ontplof ik gewoon ervan:). Ik vind het elke dag weer zo bijzonder dat deze mooie (eigen)wijze liefdevolle zielen bij ons zijn gekomen als onze kinderen, en dat ik hun moeder mag zijn.. En ik geniet elke dag weer van hoe ik mijn kinderen zie opgroeien en ontwikkelen. En van alles wat ik ervoor terugkrijg :)


Maar daarnaast is moederschap ook gewoon heel pittig en intensief. Daar word bijna niet openlijk over gesproken, alsof het een taboe is. Maar het mag best gezegd (en erkend) worden; moederschap is heftig.

En vooral hoogsensitieve moeders hebben hierin een extra uitdaging.

Wat ik van de meeste ‘pasgeboren’ moeders hoor, en wat ik ook zelf heb ervaren, is dat je het grootste gedeelte van de dag (en als je pech hebt ook nacht) bezig bent met je kind. En ook als je kinderen ouder zijn, sta je het grootste gedeelte van de dag aan en in de zorgstand, en heb je te weinig tijd voor jezelf om te doen wat jij nodig hebt om op te laden of uit te rusten.


En dat is nou net voor een HSP zo belangrijk om in balans te blijven en te kunnen functioneren.


HSP is een persoonlijkheids- kenmerk waarbij het centrale zenuwstelsel en de zintuigen fijngevoeliger zijn. Hierdoor worden interne en externe prikkels eerder en/of heftiger ervaren. Alle indrukken worden uitgebreider en intensiever gefilterd dan bij de gemiddelde mens.

Wat het moederschap uitdagend maakt voor een HSP:

 • Als je moeder wordt, heb je weinig tijd voor jezelf op een dag om op te kunnen laden en uit te kunnen rusten, wat HSP's zo hard nodig hebben om alle prikkels en indrukken te verwerken (en dat zijn er een stuk meer nu!), en je eigen emoties en triggers een plekje te geven (en dat zijn er ook meer als je moeder wordt).

 • HSP's hebben extra behoefte aan rust, maar rust nemen is nou juist ook een grote uitdaging voor HSP's, omdat zij van nature steeds afgestemd zijn op de ander en de ander voorop stellen. En bij het moederschap kan dat ook niet anders; de zorg voor een kind gaat nou eenmaal voor.

 • Ze voelen hun eigen grenzen en behoeften ook niet zo goed, waardoor ze zichzelf snel voorbij kunnen lopen.

 • Het zenuwstelsel en de zintuigen van een HSP zijn al gevoeliger dan bij anderen. Maar door het moederschap lijkt alles nog gevoeliger en kwetsbaarder geworden. Het is vanuit de natuur zo geregeld dat moeders gevoeliger, alerter en intuïtiever worden, zodat zij goed kunnen aanvoelen wat hun kindje nodig heeft en kunnen handelen als er gevaar is. Dit is heel handig. Maar een HSP is al zo gevoelig, alert en intuïtief… voor hen kan het teveel zijn.

 • De gebroken nachten en het chronische slaaptekort zijn erg zwaar voor een HSP, omdat je hersenen dan niet genoeg kunnen ontprikkelen. Wat zorgt voor constante overprikkeldheid.

 • De extra zorgen, onzekerheden en prikkels leveren stress op, en dit kost enorm veel energie. Naast dat je ook fysiek eigenlijk constant bezig bent. (moederschap is topsport).

 • Alle prikkels komen harder binnen; geluiden, drukte, indrukken, details, je gevoel en intuïtie, het aanvoelen van anderen en de omgeving.. en ook interne prikkels worden heftiger ervaren; emoties, piekergedachtes, etc.

 • HSP's hebben vaak last van perfectionisme en een enorm groot verantwoordelijkheidsgevoel. Als moeder kun je daarin doorslaan en extra last hebben van de zorgen of je het wel goed doet als moeder.

 • Hormonen die (je) overhoop (laten) liggen. Dit word zo onderschat. Ik zeg altijd; HSP en hormonen gaan niet samen ;)

 • En kinderen zijn enorme spiegels van de pijn en emoties in jou, die je nog niet aangekeken of verwerkt hebt. Dit is heel mooi, maar kan ook behoorlijk confronterend zijn.


Logisch dat het heel heftig is..


Als je niet op tijd ontspant en ontlaad raak je chronisch overprikkeld. Met alle gevolgen van dien. Maar je hebt amper tijd voor een uitgebreide yoga of meditatie sessies, of een flinke boswandeling in je eentje.


Wat kun je wel doen?

Het is als hooggevoelige moeder extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Dat is niet egoïstisch, en je bent dan ook zeker geen slechte moeder; je word hier juist een betere moeder van! Hoe meer energie jij hebt, hoe meer je kunt geven aan je kindje. (Uit een half glas kun je niet blijvend geven, je glas moet vol blijven). En hoe meer ontspannen jij bent, hoe meer ontspannen en gelukkig je kindje is. Want die voelt natuurlijk ook haarfijn aan hoe jij je voelt..


In deze blog deel ik tips hoe je voor jezelf kunt zorgen, bij jezelf kunt blijven en energie over kunt houden als HSP moeder. Deze tips hebben mij enorm geholpen en hopelijk kunnen ze jou ook helpen om de balans en rust weer te vinden in jezelf.
Tips voor HSP moeders

 • Aarden. Dit is heel belangrijk voor HSP’s. Aarden is stevig verbonden zijn met jezelf en je lichaam. Hierdoor kun je je eigen energie en grenzen voelen, en spanning van jezelf en anderen loslaten. Aarden begint vanuit je basis-chakra; deze staat voor basisveiligheid, vertrouwen en bestaansrecht. en voor je huis, gezin en gezondheid. Er is veel gebeurd in dit chakra tijdens de bevalling en er is veel veranderd in je leven waardoor je opnieuw de balans en het vertrouwen mag vinden. Dit kun je versnellen en verstevigen door te aarden. Als je niet meer zoveel tijd hebt om uitgebreid te aarden, dan kun je een korte aardingsoefening doen tijdens het geven van voeding, tijdens het douchen, of een ander moment. Er is altijd wel een klein moment voor te vinden. Ook tijdens het wandelen met je kind kun je aarden door op je voeten te letten en langzaam stap voor stap je voeten af te rollen. Of stop even bij een boom om je spanning via zijn wortels af te laten voeren en je te helpen aarden. Even in de natuur zijn is al heel ontspannend en aardend.

 • Ademhaling. Wanneer je gespannen bent ga je vaak hoog (in je borst) en oppervlakkig ademhalen. Maar een diepe buikademhaling is essentieel om gezond en in balans te blijven. Het werkt kalmerend, spanning- en angst verlagend. Dit is wetenschappelijk aangetoond. Ook werkt het aardend, en het helpt om bij jezelf te blijven. Let dus regelmatig op je ademhaling. Adem diep in via je neus (naar je onderbuik), en adem lang uit via je mond. Adem bewust rust in en spanning uit. Een paar diepe ademhalingen kunnen al een wereld van verschil maken.

 • Acceptatie. Veel van onze stress komt door mindset. Wanneer je vecht tegen wat is, kun je nooit de rust en liefde vinden in het moment. Kom uit je hoofd, in je hart, en geniet van wat er nu is. Alles is een fase..

 • Structuur. Rust, ritme, regelmaat. Dit is ook een hele belangrijke voor een gelukkige HSP-moeder en kind. Maak een dagschema, waarbij activiteiten, eten, slaapjes en andere dingen zoveel mogelijk een vast ritme hebben. En plan hierbij ook een moment voor jezelf in (bv als je kind rust of even speelt). Dat maakt het voor iedereen duidelijk, en ontstaat er een routine en meer rust.

 • Regel die opvang/ oppas/ oma/opa.. Ja dit is ok. Het is echt noodzakelijk voor jou om even op adem te komen, en voor je kindje is het ook nog eens super leuk en leerzaam!

 • Tijd voor jezelf plannen. Hoe moeilijk het ook is; tijd voor jezelf is zo belangrijk nu. Ook al is het maar een half uurtje. Neem deze tijd om even niks te doen, te ontladen en op te laden, en even aandacht te geven aan je eigen gevoel.. En als je toch bezig bent; plan dan gelijk een date in met je partner! Ook dit is zeer belangrijk en ontspannend.

 • Uit je emoties. Het is heftig wat er allemaal in je lijf, geest en in je leven gebeurd, en dat zorgt ook voor de nodige emoties. Als je deze in jezelf vastzet, kost dit heel veel energie. Dus uit je emoties; schrijf, schreeuw, adem er doorheen, stamp, dans, huil het eruit.

 • Praten met andere moeders kan erg goed doen. Begrip en (h)erkenning is helend. Door te delen met andere vrouwen, kun je ook je eigen (oer)kracht weer herkennen en hervinden. En daarnaast kun je ook nog bruikbare tips krijgen. (Maar kijk wat voor jou resoneert).

 • Vertrouw op je intuïtie. Je intuïtie en innerlijke kracht is heel groot. Juist als HSP-er heb je een sterk ontwikkelde intuïtie. Daar kun je op vertrouwen. Jij weet het beste wat goed en nodig is voor je kindje. Dat voel je haarfijn aan. Laat je niet gek maken of uit balans halen door andere verhalen of door ‘hoe het hoort’. Angst is slopend voor je energie. Vertrouw op jezelf en blijf bij jezelf.

 • Laat je perfectionisme en schuldgevoel los. Ha was t maar zo makkelijk! Maar; je kan hier zeker wel aan werken door er bewust van te zijn, te letten op je gedrag, gedachten en patronen en deze zoveel mogelijk te stoppen en om te draaien. Je hoeft niet alles perfect te doen, je doet het zo goed mogelijk binnen jou vermogen en doet zoveel mogelijk je best. En dat is meer dan goed genoeg! Het hele leven is een leerproces. En dat is ok.

 • Gedachtenkracht. Gedachten hebben enorm veel invloed op hoe wij ons voelen. Het is erg behulpzaam om positief te denken. Heb je veel angst of zorgen? Stel jezelf gerust door positieve gedachten. Bv; ik kan dit aan, mijn kindje is gezond, ik doe het goed, enz.

 • Doe dingen waar jij behoefte aan hebt. En neem je kinderen gewoon daarin mee. Ga naar het bos, draai jou (rustgevende) muziek, doe samen yoga oefeningen of iets creatiefs! Voel waar je zin in hebt, en blijf daar dichtbij. Als jij geniet, geniet je kind ook.

 • Verbind je zoveel mogelijk met jezelf. Jij en ook je gevoelens mogen er helemaal zijn. Ook bij je kind! Wanneer je daar verbinding mee houd, en gewoon jezelf mag zijn in elke situatie, dan ben je vrij, dicht bij jezelf, en loop je niet leeg. Vanuit de verbinding met jezelf is het een stuk minder zwaar en word alles weer leuker. En het is ook nog een goed voorbeeld voor je kinderen. Zo leer je ze hoe je goed voor jezelf zorgt. Met als bonus: dat je kinderen een stuk rustiger zijn en je niet spiegelen met jou weggedrukte emoties en behoeftes..

 • Neem een massage of energetische behandeling. Door lichaamswerk kan de energie weer beter doorstromen en blokkades kunnen oplossen, waardoor je beter in je vel komt te zitten en je beter kunt ontspannen.


Heel veel succes met dit proces en ook veel plezier van het moederschap! Als HSP-er kun je hier op deze manier zeker extra van genieten! Mocht je er toch in vastlopen wil ik graag met je meekijken.


Liefs Anne

423 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page