top of page
Zoeken

HSP: hoe zorg je goed voor jezelf

Als je hooggevoelig bent sta je voor specifieke uitdagingen zowel in je privé-leven, in je werk als in contact met andere mensen. HSP’s raken door hun gevoelige zenuwstelsel en hun karakter sneller overprikkeld en uit balans. Het is een constante uitdaging voor HSP’s om bij zichzelf te blijven en te zorgen dat zij niet overspoelt raken door allerlei indrukken, zowel interne (perfectionisme, piekeren, emoties, enz) als externe indrukken van anderen en de omgeving. Als zij hier niet op letten kunnen zij zichzelf en hun kracht makkelijker kwijtraken en kunnen ze uitgeput raken, overspannen of zelfs burn-out..

Daarom deze blog; hoe zorg je goed voor jezelf als je hooggevoelig bent?
Een aantal problemen/ valkuilen waar HSP’s zoal tegenaan kunnen lopen:

 • Ze zijn erg gevoelig voor prikkels en worden hierdoor sneller moe en overprikkeld.

 • Ze hebben meer tijd nodig om indrukken te verwerken en zich aan nieuwe situaties of veranderingen aan te passen.

 • Ze hebben moeite met grenzen voelen en aangeven, waardoor ze snel over hun grenzen gaan.

 • Ze kunnen in een drukke omgeving of in het bijzijn van anderen minder goed functioneren.

 • Ze zijn perfectionistisch en hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel waardoor ze vaak meer doen dan wat van ze verwacht word.

 • Ze voelen hun eigen emoties en die van anderen veel intenser.

 • Ze hebben zo’n groot inlevingsvermogen dat ze hier veel last van kunnen ondervinden. Ze kunnen gevoelens van anderen overnemen alsof het van hunzelf is.

 • Ze zijn zo zorgzaam en hebben hun antennes steeds op de omgeving gericht staan, waardoor ze zich aan de behoeften van anderen aanpassen

 • Ze voelen zich vaak anders, onbegrepen en niet gezien.

 • Ze hebben sneller last van stres, oververmoeidheid, overspannenheid, burn-out, depressies, angsten en verslavingen.

Leren hoe je met een hooggevoelig systeem goed voor jezelf kunt zorgen en alle situaties aankunt is heel belangrijk voor wie hooggevoelig is.

7 Tips om goed voor jezelf te zorgen:

Er zijn veel manieren waarop iemand goed voor zichzelf kan zorgen, zoals bv; goede voeding, voldoende slaap en beweging. Dit is voor iedereen belangrijk. Maar er zijn een aantal specifieke dingen waar HSP’s extra op moeten letten om goed voor zichzelf te zorgen..

 • Jezelf en je eigenschappen (h)erkennen

Allereerst is het belangrijk om jezelf en je eigenschappen echt te zien, begrijpen en te accepteren. Dit is een van de belangrijkste dingen om goed voor jezelf te kunnen zorgen. Als je jou hooggevoeligheid (h)erkent, en echt begrijpt waar je gedrag en gevoel vandaan komt valt er al veel van je af. Je begrijpt waarom je bent zoals je bent, zodat je jezelf niet omlaag hoeft te halen maar jezelf kunt steunen. En door het te begrijpen leer je er beter mee om te gaan.

Tip: lees regelmatig over hooggevoeligheid, om jezelf te herkennen en begrijpen. Of praat erover met andere HSP’s. Je zult zien dat meer mensen deze eigenschappen hebben, en het is fijn herkenning te vinden bij elkaar.


 • Me-time

Zorg voor voldoende tijd en ruimte tussendoor voor jezelf om tot rust te komen, prikkels, gedachtes en gevoelens te verwerken en op te laden. We hebben het echt nodig om af en toe alleen te zijn. Door tussendoor regelmatig rustmomenten voor jezelf in te plannen kom je weer in je eigen energie, bij jezelf en in balans. En hierdoor kun je alles veel beter aan.

Tip: Maak een eigen plekje in je huis waar je helemaal bij jezelf kan komen, en ga er dagelijks even zitten of liggen. Zet er dingen neer waar je je fijn bij voelt of die je energie geven, bv; stenen, krachtvoorwerpen, foto’s, muziek.. Lukt het niet in huis om tot rust en bij jezelf te komen: ga de natuur in.


 • Aan jezelf denken!

Ja, het is heel belangrijk om juist aan jezelf te denken. En dit is niet egoïstisch! Omdat we onbewust steeds gericht zijn op anderen en anderen zo goed aanvoelen, is het juist extra belangrijk om af en toe ook aan jezelf te denken! Door constant op anderen gericht te zijn raken we het contact kwijt met onszelf en gaan we uit ons centrum. (We weten dan niet eens meer of wat we voelen van onszelf is of van een ander). En dit is wanneer het mis gaat met onze energie. We moeten dus ook aan onszelf denken. Door jezelf op de eerste plaats te zetten en te doen wat jij nodig hebt om je goed te voelen, blijf je bij jezelf. En dan kun je er juist veel meer en beter zijn voor andere mensen! (Dan kun je zelfs een inspiratiebron zijn voor anderen).

Tip: vraag jezelf bij alles af; wat doet het met mij? Moet of wil ik dit doen? Heb ik hier nu energie voor? Als je het wel wil doen maar het gaat ten koste van je energie: neem erna dan weer extra tijd voor jezelf om op te laden.


 • Grenzen bewaken!

Grenzen bewaken is wel het meest belangrijke voor HSP’s om goed voor zichzelf te blijven zorgen. Door grenzen te bewaken blijf je bij jezelf. Zonder grenzen lopen HSP’s leeg, raken zij overprikkeld, oververmoeid of zelfs burn-out. Maar grenzen is nou juist hetgeen HSP’s heel moeilijk vinden. Het is belangrijk om hier bewust op te blijven letten.

Tip: je kan je grenzen pas goed voelen als je regelmatig tijd voor jezelf neemt, bij jezelf komt en voelt hoe jij je voelt. Ook aarden kan hierbij goed helpen.


 • Aarden & verbinding met je hogere zelf.

Als je geaard bent, ben je in je lijf; in je eigen energie. En als je in je eigen energie bent, dan voel je pas je grenzen. En wat niet van jou is maar van een ander. Je kan jezelf beter beschermen en je voelt eerder wat je nodig hebt dus loop je jezelf niet meer zo snel voorbij. Aarden blijft altijd belangrijk voor HSP’s, en is nodig om goed voor jezelf te zorgen.


De verbinding met je hogere zelf is ook belangrijk voor HSP’s. Via deze verbinding kom je in contact met je ziel, je zielendoel, je missie.. hiervan ervaar je energie, liefde, licht, vertrouwen, rust.. alles wat we nodig hebben om ons goed te blijven voelen.

Tip: Doe regelmatig een (visualisatie/) meditatie om te aarden en contact te maken met je hogere zelf. Je kan dit bv doen door een koord te visualiseren vanuit je navel door je stuit naar het midden van de aarde, waar je je koord verbind met de aarde. En dan een koord vanuit je navel door je kruin naar je hogere zelf om je te verbinden met je ziel en de kosmos. Als je niet goed bent in visualiseren, is elke vorm van meditatie, yoga of mindfulness een goede manier om meer te aarden en in contact te komen met je hogere zelf.


 • Je innerlijke kracht en positieve kwaliteiten versterken.

Om van hooggevoeligheid een kracht en een gave te maken, is het goed om je te richten op de positieve kanten van HSP en deze te versterken. HSP’s zijn zeer goed in zelfreflectie en persoonlijke ontwikkeling, dus kunnen zij hun voordeel hieruit halen!

Tip: maak eens een lijstje van jou sterkste eigenschappen, en vraag het ook eens aan je beste vrienden/ vriendinnen. Als je je kwaliteiten duidelijk hebt kun je deze (later) gebruiken in je werk.


 • Volg je roeping.

Hooggevoelige mensen werken en leven vanuit roeping, en neigen naar een baan waarbij ze vanuit hun idealisme, hun passie en hun hart kunnen werken. Wanneer zij dit niet doen kunnen zij veel stres ervaren.

Tip: Onderzoek (eventueel met hulp) wat jou roeping, je passie en je missie is. Wat kom je hier doen op aarde, om de wereld een beetje mooier te maken op jou manier? Waar word jij blij van? Wat vond je als kind leuk om te doen? Volg deze passie en je krijgt weer energie!

Het is niet altijd makkelijk, maar als je je bewust bent van je eigenschap en goed voor jezelf zorgt, kun je echt een kracht maken van je hooggevoeligheid!


Liefs Anne

90 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page