top of page
Zoeken

Hoe blijf je bij jezelf tijdens drukke dagen?

Wanneer we het druk hebben en ons leven vooral aan de buitenkant leven, veel op anderen en verplichtingen gericht zijn en geen contact houden met onszelf, onze emoties en behoeften, dan kan het mis gaan met onze energie… We raken uit onze kracht, lopen op onze tenen, gaan sneller onze grenzen over en lopen leeg.. en uiteindelijk lopen we vast.


Met name voor hooggevoelige mensen is het belangrijk om op tijd een tandje terug te doen en in contact te blijven met zichzelf en hun gevoel. Omdat HSP’s van nature veel afgestemd zijn op anderen en hun behoeften en alles intenser voelen en verwerken, raken ze zichzelf makkelijker kwijt. En zij hebben dan eerder te maken met overprikkeling, overspannenheid en oververmoeidheid..

En gevoel is onze grootste kracht.. dus het is zonde als we dit wegduwen.Maar hoe kun je nou in contact blijven met je gevoel tijdens drukke hectische dagen? Veel mensen die ik ken razen van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat aan 1 stuk door, en doen zoveel ze maar kunnen op 1 dag. Naast het hoofd wat maar doorraast… En dan vinden ze het gek dat ze ‘s nachts lang wakker liggen omdat ze piekeren ‘s nachts is de enige tijd die je dan hebt om na te denken en dingen te verwerken.. Het is dus belangrijk om hier overdag ook tijd en rust voor in te bouwen.


En ik spreek uit ervaring.. Sommige mensen denken dat ik veel rust ervaar in mezelf en in balans leef. Dat is niet het geval! Als ik niet uitkijk raas ik ook door. Vooral nu ik een kindje heb en een eigen bedrijf (waar ik het liefst zo veel mogelijk mee bezig ben) merk ik dat mijn me-time er ook snel bij inschiet. En ik merk dat me dat als HSP echt geen goed doet. Gelukkig heb ik hier ondertussen alarmbellen voor ontwikkeld die me signalen geven wanneer ik te ver over mijn grens ga en weer naar binnen moet.. (en heb ik hiernaar leren luisteren;).

Ik merk dat het mis gaat wanneer ik te veel in mijn hoofd zit, me angstiger en onzekerder voel, slechter slaap, dingen overneem en mijn emoties niet goed kan voelen en loslaten. Waardoor ik me niet helemaal in mijn kracht voel en alles niet meer vanzelf gaat en niet meer goed stroomt. Dan weet ik; het is weer tijd voor de shift naar binnen! Tijd voor zelfzorg.


Dit geld voor alle mensen en zeker voor HSP’s. Net zoals lichamelijke zelfzorg is energetische zelfzorg ook heel belangrijk. En dat is eigenlijk niet zo moeilijk. Je hoeft niet elke maand op retraite ;). Je kan dit gewoon in je dagelijkse leven inbouwen.


Hieronder een paar tips om meer me-time in te plannen op een drukke dag.


Maak een dag- of weekplanning Nee we houden niet van plannen.. maar dit geeft zoveel vrijheid! Vooral wanneer het druk is hebben we het nodig om onze tijd goed in te delen. Het geeft rust in je hoofd, en je houd tijd over voor jezelf en je gevoel. Zo rennen we onszelf niet voorbij. Doe alleen wat echt nodig is op een dag. Rust heeft prioriteit!


Plan elke dag wat je gaat eten en de boodschappen Ik plan dit vooruit en doe boodschappen voor 1 week zodat ik in een hectische week hier niet over na hoef te denken of tijd hoef te verliezen.

Plan elke dag een rustmoment voor jezelf in! Dit is het allerbelangrijkste. Plan een rustmoment (of meerdere) op een dag in wanneer je even helemaal niks hoeft. Je hebt momenten nodig om te ontprikkelen en op te laden, zodat je weer bij jezelf komt. Doe wat je leuk vind, ga even slapen of drink rustig een kop thee.. dat scheelt al zoveel. En oja; telefoon uit

Plan elke dag tijd voor een korte meditatie- en/ of aardingsoefening Met deze oefeningen kom je de dag veel relaxter en sterker door! Doe bijvoorbeeld ‘s ochtends een aardingsoefening, en ‘s avonds een korte meditatie of bodyscan.

Plan een uitlaatklep Zoek een hobby of een sport die je echt leuk vind en waarvan je ontlaad en oplaad, en plan dit bv 1 avond of ochtend in de week in. Ook al heb je geen energie; als je ermee bezig bent, dan laad je weer op.

Plan balans Plan evenveel uren op een dag voor deze dingen; 8 uur slaap, 8 uur werken en 8 uur ontspanning (waaronder je gezin, vrienden, hobby’s, tijd voor jezelf enz vallen). Natuurlijk komen we hier niet altijd aan, maar neem de dag erna dan eventueel meer tijd. (Of plan na een drukke tijd een vakantie in).


Doe oefeningen! Voor hooggevoelige mensen is het extra belangrijk om zich met hun energiebeheer bezig te houden zodat zij kunnen ontladen en opladen.. dat kan simpel en snel door de volgende oefeningen.


Aarden Doe elke dag op een vast moment (bv ‘s ochtends na het opstaan of tijdens het douchen) een aardingsoefening. Door te aarden kun je in een korte tijd bij jezelf en je gevoel komen, en rustiger in je hoofd! Daarnaast laat je door te aarden ook spanningen los. Een aardingsoefening hoeft maar een paar minuten te duren en kan hetzelfde effect hebben als een yogales! En voor tussendoor: je kan op je voeten focussen, bewust lopen is ook aarden, of met dieren of in de natuur bezig zijn.. Aarden kan altijd en overal.

Mediteren De beste manier om weer contact te maken met jezelf en je innerlijke rust is door te mediteren. Dit hoeft niet een uur te duren . Al ga je maar even zitten, dat kan al zoveel verschil maken! Doe je ogen dicht met een muziekje of doe een ademhalingsoefening.. Als je aandacht maar naar binnen gaat. Mediteren heeft zoveel bewezen positieve effecten voor je welzijn. Het verminderd prikkels en stres, je komt weer in je eigen energie, kan weer rust ervaren en kan alles beter overzien op een dag!

Ademhalen Let gedurende de dag een paar keer op je ademhaling en doe tussendoor ademhalingsoefeningen. Haal diep adem tot aan je onderbuik. Dit heeft groot effect op je innerlijke rust. Door controle over je ademhaling te nemen, neem je controle over je gedachten. En dit heb je op elk moment bij de hand. Een diepe ademhaling geeft al snel meer rust. Je laat hierdoor stres en controle (het hoofd) los en komt meer in je gevoel (kracht)!


Bewustzijn Alles valt of staat met bewustzijn. Wil je iets veranderen of loslaten? Wees bewust.. Schrijven kan hierbij heel behulpzaam zijn. Het is fijn dit elke dag even te doen om bij jezelf te komen. Schrijf op -Wat je op een dag doet en wat je eigenlijk niet hoeft te doen.. -Wat speelt er in je hoofd? Wat voel je? Schrijf het van je af. Hierdoor maak je je hoofd leeg, wordt je bewust van je proces en geef je ruimte aan je emoties. -Waar heb je behoefte aan? Waar heb je echt zin in? Wat zou je graag willen.. droom over de toekomst. Hier krijg je ook weer energie van.

Kom je er toch niet uit? Dan kan een coaching- of healingsessie ook een uitkomst zijn, waarin ik even met je mee kijk hoe je snel weer bij jezelf kan komen en blijven.


Liefs Anne

23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

HSP moeder

Comments


bottom of page