top of page
Zoeken

Edelstenen & kristallen reinigen en opladen

Ik werk graag met edelstenen en kristallen. Dit zijn fijne hulpmiddelen uit de natuur die verschillende geneeskrachtige en therapeutische werkingen hebben. Edelstenen en kristallen kunnen je goed ondersteunen of helpen op allerlei niveaus. Je kunt ze op of bij je dragen, in een ruimte leggen of gebruiken bij healing-sessies voor jezelf of anderen.


Het is belangrijk om edelstenen en kristallen goed te verzorgen. Zij nemen negatieve energie op uit hun omgeving, en geven positieve energie aan hun omgeving af. Om een steen goed te kunnen laten werken moet deze negatieve energie regelmatig ontladen worden (gereinigd), en de positieve energie aangevuld worden (opgeladen).


Wanneer reinigen en opladen?

Hoe vaak je een steen reinigt en oplaad hangt af van het soort steen, hoe vaak en waarvoor je hem gebruikt. Hoe intensiever het gebruik hoe vaker je de steen dient te reinigen en op te laden. Sommige stenen reinigen zichzelf en hoeven daarom niet gereinigd te worden, bv de citrien, cyaniet en seleniet. Andere stenen absorberen veel energie en moeten dus vaker gereinigd worden. Ga bij het reinigen en opladen van stenen na welke eigenschappen de steen heeft. Maar ga vooral ook op je eigen gevoel af.


Een aantal richtlijnen:

Het is goed de steen te reinigen en op te laden:

 • Voor je de steen gaat gebruiken.

 • Wanneer de steen er dof uitziet of als er barstjes in komen.

 • Als je de steen regelmatig laat vallen of verliest.

 • Wanneer je voelt dat de werking minder word of dat de steen vol is.

 • Als je hem voor een healing sessie gebruikt. (In dit geval de steen ervoor en erna reinigen en opladen).

 • Als je hem steeds bij je draagt voor een geneeskrachtige of therapeutische werking. (Doe het dan minimaal 1 keer per week).

 • Als je de steen gebruikt voor meditaties. (Dan ongeveer 1 keer per maand).Hoe kun je stenen reinigen en opladen?

Stenen en kristallen komen uit de natuur. Het is daarom ook zeer effectief om stenen te reinigen en op te laden met elementen uit de natuur.


Reinigen:

De meest gebruikte reinigingsmethoden:

 • Water.

– Houd de steen onder koud stromend water. Doe de steen/stenen in een bakje en laat het 3 tot 5 minuten onder de stromende kraan staan. Dit is de snelste en beste manier om stenen te reinigen.

– Nadat je de steen hebt aangeschaft en voordat je hem gaat gebruiken is het goed om hem 24 uur in een bakje met koud helder water te leggen. (Dit kan ook met meerdere stenen tegelijk).

Let op: sommige stenen worden door water aangetast en kunnen beter niet in water gereinigd worden. Dit geldt o.a. voor calciet, magnetiet, seleniet, lapis lazuli, malachiet, turkoois en angeliet. Laat je informeren over de steen.

 • Vuur.

– Reinigen met salie of heilig hout (palo santo). Brand deze kruiden in een vuurvast bakje of een schelp, en haal de stenen door de rook hiervan.

– Je kan de steen ook door een vlam heen halen om hem te reinigen. Kijk hierbij wel uit voor aanslag op de steen.

 • Aarde

– Stop de steen 24 uur in de aarde. Dit kan buiten in de tuin, maar ook binnenshuis in de aarde van een plant. Reinigen in de aarde is een zachte reinigingsmethode die voor alle stenen veilig gebruikt kan worden.

 • Stenen

– Seleniet. Leg de stenen 24 uur naast een seleniet of een bakje met kleine seleniet steentjes. Seleniet heeft een zeer reinigende en zachte energie, en kan heel goed gebruikt worden om andere stenen mee te reinigen en op te laden.

– Hematiet. Leg de stenen 24 uur in een bakje met hematiet steentjes. Hematiet neemt negatieve lading uit de stenen op.

 • Energie

Reinig de steen/ stenen dmv Reiki of andere healing met de handen.


Bij alle methoden is het belangrijk dat je een krachtige intentie geeft om de steen te reinigen.


Opladen

De meest gebruikte methoden om stenen en kristallen op te laden:

 • Maanlicht.

– Leg de steen/ stenen 1 nacht in het maanlicht. (Het liefst met volle maan). Dit kan buiten of op de vensterbank voor het raam. Opladen in maanlicht is een zachte, veilige maar zeer krachtige methode waarbij de natuurlijke energie van de steen weer aangevuld word.

 • Zonlicht.

– Laad de steen/ stenen op in zonlicht. Dit kun je het beste doen tijdens zonsopgang of –ondergang, omdat het zonlicht ‘s middags te fel is.

Let op: De volgende stenen beter niet in zonlicht opladen omdat ze dan verkleuren: amethyst, aquamarijn, aventurijn, beryl, celestiet (celestien), fluoriet, kunziet, larimar, malachiet, opaal, rozenkwarts, toermalijn, turkoois.

 • Stenen

– Seleniet heeft een reinigende en zachte energie, en kan heel goed gebruikt worden om andere stenen mee te reinigen en op te laden. Leg de steen/stenen 24 uur naast een seleniet steen of in een bakje met kleine steentjes seleniet.

– Bergkristal. Leg de steen/stenen 24 uur in een bakje met bergkristal. Dit is ook een zachte en veilige manier. Zorg wel dat je de bergkristal zelf ook weer goed en regelmatig reinigt.

 • Energie

– Je kan stenen opladen dmv Reiki of andere healing met de handen.

– Je laad stenen ook op door ze veel te gebruiken en vast te houden. Gebruik bewust positieve energie en intenties als je met stenen werkt. Stenen absorberen energie.

– Ook visualisaties zijn een krachtige manier om stenen mee op te laden.


Het is fijn om de methode te kiezen die het beste bij je aansluit en volg je gevoel en intuïtie.


liefs Anne

113 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page