top of page
Zoeken

De kwaliteiten van hooggevoelige personen (HSP)

Een hooggevoelig persoon (HSP -´highly sensitive person’) is een term uit de psychologie die in 1996 werd geïntroduceerd door de Amerikaanse psychologe en universitair docente dr. Elaine Aron. Hooggevoeligheid is een erkend persoonlijkheids- kenmerk waarbij het zenuwstelsel en de zintuigen fijngevoeliger zijn. Hierdoor worden interne en externe prikkels eerder en/of heftiger ervaren.

Hooggevoeligheid kan heel moeilijk zijn en vele lasten met zich meebrengen. Vooral wanneer je niet weet van jezelf dat je hooggevoelig bent en hier niet mee leert omgaan, kan je tegen veel problemen aanlopen in je persoonlijke leven, werk en relaties..


Zo ben ik zelf in mijn leven ook enorm vastgelopen toen ik dit niet wist en niet de juiste handvatten kreeg. Ik heb hierdoor een lange weg gelopen met vallen en opstaan om met mijn eigenschappen te leren omgaan. Nu ik dit geleerd heb zie ik het als een verrijking van mijn leven en zou ik niet anders meer willen! Ik heb er mijn kracht van gemaakt en help nu anderen om hetzelfde te doen.


Wanneer je op zoek gaat naar informatie over hooggevoeligheid vind je vooral de negatieve kanten van HSP. Vaak word het omschreven als aandoening en last en wordt er vooral gericht op de kwetsbaarheid die het met zich mee brengt. Hooggevoeligheid kan ook zeker heel lastig zijn. Een aantal problemen waar hooggevoelige mensen zoal tegenaan kunnen lopen..


Problemen van HSP’s

HSP’s hebben moeite met grenzen voelen en aangeven, waardoor ze snel over hun grenzen gaan. Ze zijn erg gevoelig voor prikkels en worden hierdoor sneller moe en overprikkeld. Ze hebben sneller last van stress, spanning, oververmoeidheid en een burn-out. Ze kunnen in een drukke omgeving of in het bijzijn van anderen minder goed functioneren. Ze zijn perfectionistisch en hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel waardoor ze vaak meer doen dan wat van ze verwacht word. Ze voelen hun eigen emoties en die van anderen veel intenser. Ze hebben zo’n groot inlevingsvermogen dat ze hier veel last van kunnen ondervinden. Ze kunnen gevoelens van anderen overnemen alsof het van hunzelf is. Ze gaan soms gebukt onder het leed van de wereld. Ze hebben zich altijd anders, onbegrepen en niet gezien gevoeld. Vaak zijn ze gepest omdat ze ‘anders’ waren of verlegen overkwamen. Ze hebben sneller last van lichamelijke klachten, depressies , angsten en verslavingen.. en zo zijn er nog wel meer dingen te noemen..


Veel HSP’s denken dan ook in eerste instantie dat er iets mis is met ze en willen niet zo (anders) zijn.. Hierdoor proberen ze hun eigenschap (en dus zichzelf) te onderdrukken met alle gevolgen van dien voor hun eigen leven en hun omgeving..


Want het is juist heel erg fijn en belangrijk dat hooggevoelige personen er Zijn en hun kwaliteiten inzetten! Het is een eigenschap die in onze samenleving zo hard nodig is.. Gevoeligheid is een kracht. Bij gevoeligheid hoort o.a. liefde, compassie, empathie, inspiratie, rechtvaardigheid, oprechtheid; een groot hart wat het beste wilt voor iedereen. Als je ermee om leert gaan en het leert in te zetten, kun je het gebruiken om je eigen leven en dat van anderen te verrijken en de wereld te verbeteren! En dat is precies de roeping en het doel van een HSP.


Om van hooggevoeligheid een kracht te maken, is het belangrijk om je op de kwaliteiten te richten en deze te ontwikkelen en versterken. Waar je je op focust groeit immers :). Om deze positieve eigenschappen te benadrukken omschrijf ik hierom een aantal prachtige kwaliteiten van HSP’s..
Kwaliteiten van HSP’s

 • Ze hebben een groot empathisch vermogen en voelen stemmingen en emoties van anderen feilloos aan. Dit is een handige en mooie eigenschap voor zichzelf en anderen. Mensen voelen zich snel begrepen en gezien door HSP’s, waardoor ze een grote steun kunnen zijn voor veel mensen.

 • Ze hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel en zijn perfectionistisch, wat hen zeer goede werknemers maakt.

 • Door hun opmerkzaamheid, oog voor detail en de gave om gevoelens op te pikken merken zij snel op als er iets aan de hand is of mis is.

 • Ze zijn vaak erg intelligent en hun emotionele intelligentie is ook hoog.

 • Ze zijn dienstbaar en zachtaardig. Wanneer HSP’s dit inzetten in de samenleving zonder zichzelf te verliezen is dit een prachtige kwaliteit.

 • Ze hebben een sterke intuïtie, wat enorm van pas komt bij allerlei situaties in het leven. En hebben soms een spirituele gave wat verdieping kan geven aan hun leven en dat van anderen.

 • Ze voelen zich betrokken en verbonden bij alles wat leeft, wat het ego en afscheiding overstijgt, en zorgt voor een groter gevoel van eenheid en geluk.

 • Ze kunnen zich goed afstemmen op- en verbinden met licht, liefde en oprechte vreugde.

 • Ze leven en werken vanuit roeping, idealisme, passie en hun hart, wat de wereld een mooiere plek maakt. HSP’s veranderen de samenleving naar een plek die meer op het hart (liefde) gericht is en minder op het ratio (ego).

 • Ze inspireren anderen, en brengen licht waar anderen vastlopen.

 • Ze ervaren alles intenser, dus kunnen ook intenser genieten van dingen.

 • Ze hebben een grote interesse in persoonlijke ontwikkeling en hebben een sterk vermogen tot zelfreflectie, wat hun veel groei en kansen bied in het leven.

 • Ze staan beter in contact met hun lichaam en hun gevoel dan andere mensen. Een voordeel hiervan is, is dat zij sneller uit hun hoofd kunnen komen, en naar hun lichaam kunnen luisteren.

 • Ze maken meer gebruik van hun rechter hersenhelft, waar prachtige eigenschappen vandaan komen, zoals creativiteit, fantasie, intuïtie en het vermogen tot beelddenken en visualiseren, wat veel voordelen kan opleveren. Zo hebben zij bv een betere uitlaatklep voor hun gevoel, en kunnen zij dingen creëren (dmv de kracht van gedachten en beelddenken, wat hun leven zeer positief kan beïnvloeden.

 • Ze staan compleet in verbinding met de wereld om hun heen. Ze voelen makkelijker een connectie met andere mensen en met de natuur.

 • Ze zijn authentiek en ‘gewoon anders’.
HSP’s zijn de beste zorgverleners, omdat ze zo zorgzaam en behulpzaam zijn, oog voor detail hebben en feilloos aanvoelen wat anderen nodig hebben.. De beste kunstenaars, omdat ze zo goed met hun gevoel in contact staan en een grote fantasie hebben.. De beste coaches omdat ze zo goed anderen kunnen aanvoelen en een sterke intuïtie hebben.. Een aantal mooie kwaliteiten. HSP’s zijn nodig voor deze samenleving. Dus onderdruk je eigenschappen niet, maar wees wie je bent!


Om deze kwaliteiten en gaven te ontwikkelen naar een kracht, is het onder andere belangrijk om te leren jezelf en je eigenschappen te (h)erkennen, bij jezelf te blijven, aarden, onderscheiden wat wel en niet bij jou hoort, omgaan met emoties, omgaan met prikkels, op je gevoel leren vertrouwen, grenzen te bewaken, jezelf te beschermen, je innerlijke kracht te versterken en te leren loslaten en ontspannen.


Vanuit mijn kennis over HSP, mijn eigen ervaringen, mijn therapeutische achtergrond en mijn intuïtieve vermogens bied ik begeleiding, coaching en therapie aan speciaal voor HSP’s. Door gesprekken, inzicht, verschillende oefeningen en technieken bied ik handvatten aan om te leren omgaan met je hooggevoeligheid. Zodat je van je gevoel je kracht kunt maken en je roeping kunt leven!


Liefs Anne

233 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page