top of page
Zoeken

7 vooroordelen over hooggevoeligheid

Hooggevoelig? Dan ben je zeker zo’n overdreven gevoelig en zweverig type.. of zo’n persoon die zeurt om alles en niks aankan..

Vooroordelen.. ze zijn er helaas nog teveel over hooggevoeligheid. En dat is jammer.. Want op die manier worden hooggevoelige kinderen en volwassenen niet voldoende begrepen en (h)erkend, met alle gevolgen van dien voor die personen en voor de maatschappij.. HSP, wat is dat nou eigenlijk.. HSP is een term uit de psychologie die pas in 1996 werd geïntroduceerd door de Amerikaanse psychologe en universitair docente dr. Elaine Aron. Zij heeft hier uitgebreid onderzoek naar gedaan. HSP is een karaktereigenschap.

Definitie HSP: Hooggevoelige oftewel hoogsensitieve mensen (HSP- High sensitive Person), zijn meer dan gemiddeld gevoelig voor indrukken en merken meer signalen en details op. Alle indrukken, interne en externe prikkels worden uitgebreider en intensiever verwerkt dan bij de gemiddelde mens. Hierdoor is een HSP in staat om intensief waar te nemen, te ervaren, te voelen en te reflecteren.

Er zijn altijd en overal al mensen en dieren geweest die hooggevoelig zijn. Maar vroeger was hier nog niks over bekend. Sinds kort wordt er veel gesproken en geschreven over HSP. Het word nu ook meer zichtbaar door de hoeveelheid prikkels die zijn toegenomen in de maatschappij en door de tijds- en prestatiedruk. HSP Kinderen en volwassenen lopen hierdoor eerder vast. Doordat het nu een naam heeft vallen er voor veel mensen kwartjes over waarom zij of hun kinderen zijn zoals ze zijn.. Maar het word ook nog te vaak gezien voor wat het niet is.

In deze blog een aantal vooroordelen over HSP…
  • HSP is iets zweverigs

Veel mensen denken dat HSP iets ‘zweverigs’ is. Dit is vooral het geval omdat ze het nog niet goed kennen of er niet veel over weten. Dus dan lijkt het vaag. Ook verwarren sommige mensen hooggevoeligheid met paranormale/ spirituele gaven of theorieën. Maar HSP heeft niks met paranormale of spirituele zaken te maken. Hooggevoeligheid is een wetenschappelijk onderzochte eigenschap van het zenuwstelsel in combinatie met de hersenen. De hersenen bij een HSP werken anders, het zenuwstelsel is fijngevoeliger en neemt meer details waar en deze prikkels worden intensiever waargenomen. Dat is het. En dit is bij 20% van de bevolking zo. Natuurlijk hebben veel HSP’s wel een sterk ontwikkeld 6e zintuig, en sommigen wellicht een paranormale gave maar dit is niet wat HSP inhoudt.

  • HSP’s zijn overdreven emotioneel

Hooggevoelig is iets anders dan overgevoelig zijn. Hooggevoelige mensen kunnen wel emoties intenser ervaren en verwerken, maar ze zijn niet per definitie overdreven emotioneel. Sterker nog; veel HSP’s zitten meer in hun hoofd (omdat ze mentaal intensiever verwerken) en sluiten hun gevoel ook vrij makkelijk af.

  • HSP is een stoornis

Hooggevoeligheid is geen stoornis maar een karaktereigenschap die aangeboren is, en genetisch bepaald. Bij onderzoek is gebleken dat de hersenen bij HSP meer activatie laten zien in gebieden van de informatie verwerking. Dit kan ik sommige situaties een valkuil zijn. Omdat HSP’s sneller gestrest raken van veel te verwerken prikkels of informatie. Maar er is geen stoornis in de hersenen aanwezig.

  • Hsp’s zijn speciaal of bijzonder

Hooggevoelige mensen zijn niet meer speciaal of bijzonder dan andere mensen. Ook al voelen ze zich soms anders dan anderen;.. vaak voelen ze zich juist minder goed dan een ander en balen ze van hun eigenschappen!

  • Hsp’s hebben allemaal dezelfde eigenschappen

Er bestaan veel verschillende mensen, dus ook HSP’s. Om HSP te zijn hoef je niet alle kenmerken uit de lijst te hebben. Als je er een paar hebt kun je al heel erg hoogsensitief zijn. HSP komt in gradaties, de een is gevoeliger dan de ander. Hooggevoeligheid is een onderdeel van iemand zijn karakter. Daarnaast kun je nog vele andere karakter eigenschappen hebben. Ook bestaan er nog eens verschillende soorten HSP’s: introverte, extraverte, sensatiezoekende en sensatiemijdende HSP’s. Zo is elke persoon anders.

  • Hsp’s zijn alleen gevoelig voor prikkels

Vaak wordt dit gedacht over wat HSP is: gevoelig voor prikkels. Het is meer dan dat. HSP heeft met vier kenmerken te maken: diepgaande verwerking, overprikkeling, emotionaliteit en oog voor details. En HSP hebben daarnaast nog een hoop andere kenmerken die niet met prikkels verwerken te maken hebben zoals het vermogen om anderen aan te voelen, perfectionisme, aanpassen aan anderen, moeite met grenzen aangeven en een groter risico lopen op depressies, angsten, burn-out en verslavingen.

  • Hsp’s zijn spiritueel of paranormaal.

Dit is niet perse een eigenschap van HSP. HSP’s zijn wel vaak geïnteresseerd in persoonlijke ontwikkeling, en willen het liefst vanuit een roeping leven. Ze hebben gevoeligere zintuigen en ook sterk ontwikkelde ‘antennes’ voor gevoelens van anderen en de omgeving, maar zij zijn niet per definitie spiritueel of paranormaal begaafd. Die heb je er natuurlijk wel tussen zitten, maar dit hoort niet perse bij elke hooggevoelig persoon.


Ik hoop dat ik wat meer begrip heb kunnen geven over mensen die hooggevoelig zijn, zodat HSP’s meer (h)erkend worden in de maatschappij. We kunnen niet meer om hun heen. Veel hooggevoelige volwassenen en kinderen lopen vast en worden niet begrepen. Mijn wens is dat zij gewoon zichzelf kunnen Zijn. Zonder stempels of oordelen.


Liefs Anne

112 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

HSP moeder

Comments


bottom of page