top of page
Zoeken

Spiritualiteit zweverig?

Bij het woordje; Spiritualiteit hebben veel mensen weerstand en word er regelmatig gereageerd met: ‘oh nee hoor, dat zweverige gedoe is niks voor mij!’
Wat is spiritualiteit?

Maar wat is dat nou eigenlijk; spiritueel.. Ben je dan religieus? Heeft het met paranormale toestanden te maken? Of ben je dan zweverig bezig? Nee.


Spiritualiteit is volgens mij te omschrijven als; Hier en nu Zijn wie je werkelijk bent. Het gaat over zelf-realisatie; jezelf Zijn.


En dat heeft niet zozeer met religie te maken en is het tegenovergestelde van paranormaal of zweverig.. Sterker nog; dit willen we allemaal wel en hier is iedereen naar opzoek; jezelf kunnen Zijn en het leven leven wat bij jou past. Daardoor kun je je gelukkig voelen..


Religies hebben allemaal 1 ding gemeen; er word geloofd in een hogere macht, een hogere werkelijkheid. Wat allemaal terug te leiden is naar liefde. Op die manier is dit wel een spirituele ervaring. Religie heeft dus te maken met spiritualiteit, maar voor spiritualiteit hoef je niet een religie te hebben..


Paranormale ervaringen heb je als je spiritueel begaafd bent; dat wil zeggen dat je open staat voor- en goed contact hebt met je gevoel en intuïtie, en meer waarneemt dan het ‘normale’ wat anderen waarnemen. Dit kan een spirituele ervaring zijn, maar voor spiritualiteit hoef je niet paranormaal te zijn.

Spiritualiteit gaat over wat de naam al zegt; de spirit; je ziel, je Zelf.


Wat houd dat nu in; de ziel?

(Wikipedia): ‘De ziel is het niet-materiële spirituele component van mensen. De drager, de uitdrukking of het voertuig van het ego of de (eeuwige) geest.’


De ziel is dus niet het ego/het denken, maar een ander deel. Het is het tegenovergestelde van denken; voelen. Contact hebben met je hart.


In de huidige westerse maatschappij zitten we veel in ons hoofd. We moeten presteren, studeren, carrière maken, er goed uit zien, aan een hoop dingen voldoen, zorgen voor anderen, het huishouden, de toekomst, en alle ballen in de lucht houden. En daarnaast willen we steeds meer.. We hebben het druk en er hangt een enorme stres. Wanneer kom je nog toe aan jezelf en hoe je je werkelijk voelt diep van binnen?


We denken aan wat we nog moeten doen, wat we hebben gedaan of meegemaakt, enz.. We denken. We leven vanuit het hoofd om het te overzien en overleven. En daardoor leven we niet veel in het hier en nu, en zijn we het contact kwijtgeraakt met ons gevoel en ons ware natuurlijke zelf.. We denken dat we datgene Zijn wat we denken, doen, bezitten of bereikt hebben. Dit alles zijn belangen die komen vanuit van het ego..


Maar los van het ego is er dus nog een ander deel; je ziel, dit is wie je werkelijk bent. Dit vind je niet in je hoofd.. maar alleen in je hart. (Het hart klopt.. je hoofd niet). En dat is waar spiritualiteit over gaat.
Heb je de volgende dingen wel eens meegemaakt:

Heb je je wel eens afgevraagd; wie ben ik nou eigenlijk? Waarom ben ik hier? Wat wil ik nou eigenlijk echt in het leven?

Heb je ooit een moment van rust gehad, waarbij je hoofd even leeg was, en je je Heerlijk voelde?

Heb je je wel eens bedacht dat je meer bent dan je gedachten.. dat er een diepere wijsheid in je zit?

Heb je je wel eens afgevraagd wat de diepere zin of betekenis is van dingen in jou leven?

Ben je wel eens zo geraakt geweest door een mooie film, muziek of kunst, waardoor je diepe emotie of kippenvel kreeg? Of heb je zelf iets gemaakt wat recht uit je hart kwam en vanzelf leek te gaan?

Heb je je wel eens 1 en verbonden gevoeld met mensen? Of met de natuur?

Denk je wel eens dat je met een reden hier bent en voel je van binnen een missie of passie om hier neer te zetten, zodat je je gelukkiger zou voelen?

Als je je bezighoud met deze dingen, houd je je al bezig met spiritualiteit. Op die momenten ben je bezig met je spirit. Dan ben je in contact met je Zelf.

Ben je dan zweverig bezig? Nee. Je bent met jezelf en je gevoel bezig. En om hiermee in contact te zijn, moet je in contact zijn met je lichaam. Geaard zijn dus. Hoe meer je verbonden bent met je lichaam, hoe meer je uit je hoofd bent en contact kunt hebben met je zelf. Zo niet; dan zweef je maar wat in gedachten en weet je niet wie je bent en hoe je dat kunt neerzetten. Mensen die veel in hun hoofd zitten zijn dus eigenlijk juist zweverig bezig ..


Hoe doe je dat; in contact komen met jezelf.

Daar zijn verschillende methoden voor bv; yoga, mediteren, mindfulness, sporten, creatief bezig zijn, muziek, een massage, of een healing ondergaan.. allemaal manieren om uit het hoofd te komen, en terug te komen bij je gevoel; je zelf.


Alles wat je zoekt ; ware liefde, eenheid, licht, een doel, rust, bezinning, zingeving, verbondenheid, echt geluk .. dat vind je in jezelf. In contact met je ziel. Dat zoeken we allemaal, en ieder is daar op zijn of haar manier vroeg of laat mee bezig.. Iedereen is dus bezig met spiritualiteit..


Spiritualiteit is het gevoel en weten dat er meer is dan wij op het eerste oog zien of denken. Het is een diepere innerlijke beleving vanuit de ziel. Het is vertrouwen, liefde, eenheid, compassie, geloof, vrede, waarheid, rust, vreugde, vrijheid.. Het is het tegenovergestelde van angst, verdriet, pijn en verwarring, wat komt vanuit ons denken/ego. En dat is een mooie onmisbare ervaring in het leven van ieder mens..


Helaas word spiritualiteit soms nog wel eens verward met zweverigheid, of het word op een zweverige manier gebracht. Sommige mensen zijn hier misschien ook op een zweverige manier mee bezig.. Zij zijn letterlijk teveel bezig met hogere gebieden, en raken dan het contact kwijt met zichzelf en de realiteit. Zij zijn dan als het ware niet meer goed geaard in hun lichaam.. Dit is de angst die mensen hebben bij spiritualiteit; dat je het contact met de realiteit verliest. Maar dit is niet waar spiritualiteit over gaat. Spiritualiteit kan alleen goed beleefd en neergezet worden wanneer er goed contact blijft met de aarde. En dit is volgens mij ook het doel.


Ik wens je heel veel contact en verbinding met je Zelf zodat je ultiem geluk, liefde en vreugde kunt ervaren en neer kunt zetten op de wereld ☆


Liefs Anne

87 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

HSP moeder

Comments


bottom of page