top of page
Zoeken

Ratio vs (hoog)gevoeligheid

Veel mensen denken dat als je hoogsensitief bent, je wel een heel gevoelig persoon moet zijn, en zo ook overkomt op de wereld. (misschien zelfs wel over-gevoelig).. En ook al zijn HSP-s in de kern wel heel gevoelig, toch zijn veel hoogsensitieve mensen in eerste instantie (wanneer ze hun HSP eigenschap nog niet hebben erkend en ontwikkeld) vaak helemaal niet zo goed in contact met hun gevoel, maar juist erg ‘rationeel’!


Zo heb ik regelmatig mensen in de praktijk die vastlopen door bv burn-out, angst- of depressieve klachten, en graag weer bij hun gevoel willen komen. Zij hebben ooit een beschermingsmechanisme/ patroon aangeleerd waarbij ze zich afgesloten hebben voor hun gevoel. Dit is heel fijn en nodig geweest op dat moment om te kunnen overleven, maar op een gegeven moment gaat het tegen je werken en krijg je klachten..Deze mensen zeggen dan vaak tegen me dat ze heel ‘nuchter’ zijn en niks hebben met ‘spiritualiteit’. Ze worden al bang als ze wierook ruiken zeg maar.. Ik moet dan altijd lachen. Want wat is spiritualiteit..? in mijn ogen is dat bezig zijn met persoonlijke ontwikkeling, om te ontdekken en te ervaren wie we werkelijk zijn. Het is afleren van angst, en toelaten van liefde. Het is Leven in het hier en nu en innerlijke rust kunnen ervaren. Het is niet vanuit je hoofd leven, maar vanuit je ‘spirit’, en je gevoel dus. Dat is wie je bent. En daar word je het gelukkigst van.


Tijdens het eerste gesprek blijkt dan al vaak dat er een enorm grote gevoeligheid schuilgaat achter dit ‘nuchtere masker’ oftewel overlevingsmechanisme. Het gaat hier zelfs meestal om de meest gevoelige personen.. die in het verleden juist Te gevoelig waren voor een bepaalde situatie of omgeving op dat moment en hier toen niet mee konden dealen.. zodat ze het maar hebben afgesloten en weggestopt. Logisch…dit doet iedereen.

Dus als je veel in je hoofd zit en weinig voelt, bestempel jezelf dan niet te snel als rationeel en niet (hoog) gevoelig.. want dat is nou eenmaal niet onze ware natuur. Wie weet wat voor mooie versie van jezelf jij kunt worden wanneer je dit gevoel er laat zijn.


Liefs Anne

91 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page