top of page
Zoeken

HSP en angst om te voelen

Herken je dat:


Je pikt veel sferen, spanningen en emoties op van andere mensen in je omgeving. Je voelt letterlijk wat de ander voelt, en het komt hard binnen.. Maar je wilt dit niet allemaal voelen! Je raakt in paniek van binnen en probeert je er tegen te verzetten, je krampachtig te beschermen of je gaat vluchten.. Want als je iets overneemt wordt je moe, loop je over of loop je leeg.. en dat wil je niet. Dus je gaat uit de verbinding..


Dit is wat veel hooggevoelige mensen doen. We zijn over het algemeen allemaal onbewust bang voor onze emoties, het liefst gaan we ze uit de weg. Maar hooggevoelige mensen lijken hier extra bang voor te zijn. Zij voelen zo veel van zichzelf en van anderen, dat ze bang zijn om overspoeld te raken of het over te nemen.. Ze worden hierdoor soms extra bang voor de verbinding met mensen en hun gevoelens, dus sluiten ze zichzelf af. En dat is ook logisch, want je voelt zoveel.. en als je het vasthoud raak je op den duur ook overprikkeld, moe, angstig of somber..
Maar het werkt precies andersom..


Als je je afsluit maak je je energie kleiner, en hiermee ga je uit je kracht. Verbinding met jezelf en je gevoel = in je kracht zijn. Het is ook aarden, je licht neerzetten op aarde..


Veel HSP’s zijn bezig om zichzelf te beschermen tegen gevoel en invloeden van buitenaf. En dat is soms fijn en nodig, vooral wanneer je in een niet zo’n prettige/ negatieve omgeving bent. Daar hoef je je niet mee te verbinden.


Maar wat als je bij vrienden, kennissen of collega’s bent, en je voelt hun gevoel en het komt binnen.. Is afsluiten dan het beste wat je kunt doen? Je kunt het natuurlijk doen. Maar hierbij sta je niet dicht bij jezelf en jou hart.. je bent dan uit de verbinding met jezelf en de ander. En hiervan ga je je niet beter voelen..


Als HSP-er en holistisch energetisch therapeut voel ik letterlijk wat mijn klanten voelen.. Ik verbind me daar bewust mee. En bij dit werk is dat ook heel handig, want zo kan ik hen echt zien en weten wat er mag gebeuren.. Ook ik was in het begin bang om teveel te voelen en dingen over te nemen.. en daardoor dit werk niet te kunnen doen. Maar ik heb gemerkt wanneer ik me helemaal verbind met de ander, dat ik dan juist in mijn kracht sta en het weer los kan laten. Ik blijf bij mijzelf en gegrond. De energie blijft zo doorstromen en wat van de ander is stroomt ook weer weg.. En dit kun je in elke verbinding op elk moment toepassen.


Loslaten


Wat dus het belangrijkst is, is om het gevoel van de ander weer los te laten. Als je hooggevoelig bent voel je nou eenmaal heel veel. Je voelt haarfijn aan wat iemand voelt, zelfs in je eigen lichaam. Dat kun je niet voorkomen. Dat hoort bij je eigenschap en is je gave. De kunst is om je hiervan bewust te zijn en het weer los te laten. Als het van een ander is wat je voelt, kun je het ook makkelijker weer loslaten.


Manieren om los te laten:

  • Voel alles wat je voelt en erken het gevoel. Wees je bewust van wat je voelt, en dat wat je voelt niet van jou is. Dat is vaak al genoeg.

  • Haal een paar keer diep adem waarbij je de intentie geeft om los te laten wat niet van jou is.

  • Laat het bewust door je voeten de aarde instromen. Maak denkbeeldig wortels vanuit je voetzolen de aarde in. Via deze wortels kun je alle negatieve energie en spanning afgeven aan de aarde. Je kan helpen met de ademhaling.

  • Maak je energie om je heen schoon met witte salie.

  • Snijd denkbeeldige koorden door tussen jou en de ander, die spanning of een negatieve energie bij jou hebben achtergelaten.

Als het niet lukt


Soms is er iets binnengekomen van de ander, wat iets in onszelf raakt. Je herkent het gevoel van de ander, omdat het resoneert met een gevoel van jezelf. Op die momenten is het moeilijker om het van je af te laten glijden. Het is dan belangrijk om terug te gaan naar jezelf.. Wat voel je? Waar zit het in je lichaam? Ga naar het gevoel toe en erken dit gevoel in jezelf! Uit deze emotie dan door bijvoorbeeld erover te praten, het van je af te schrijven, te sporten of te huilen. Ben je boos? Ga bv met takken gooien in het bos.. of luister muziek waarbij je de emotie omhoog haalt. Als je een emotie helemaal aankijkt en toelaat, duurt het maar heel kort voor hij weer zakt.. Hierna voel je je opgelucht en bevrijd. Als je een emotie wegdrukt, zal hij zich vastzetten in je lichaam en zich uiten als stres, angst, vermoeidheid of ziekte. Hierdoor blokkeer je je levensenergie en zit je niet lekker in je vel. Als je het gevoel erkent en uit, dan blijf je bij jezelf en in je kracht.


Liefde en verbinding..

Sluit je dus niet af voor de ander en voor gevoelens, maar blijf je verbinden vanuit liefde met jezelf en met de ander. Voel alles wat er is en laat het weer los. Dit is de grootste kracht die er is. En gelukkig zijn HSP’s daar heel goed in.. om te voelen en verbinding te maken.

Het voelt wel even eng om helemaal in verbinding te zijn met jou gevoel en dat van de ander. Hierdoor kun je je kwetsbaar en ‘naakt’voelen.. Maar ik heb gemerkt dat juist deze kwetsbaarheid je grootste kracht (en bescherming) is..

Wie kwetsbaar durft te zijn, durft zichzelf te zijn. En dat is het krachtigste wat je kunt zijn!


Liefs Anne

271 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page