top of page
Zoeken

10 manieren om in balans te komen voor hooggevoelige personen (HSP)

Als hooggevoelig persoon of nieuwetijdskind is het extra belangrijk om te letten op balans. En om elke keer weer die balans te vinden. Dit is de grootste uitdaging voor HSP’s.. We raken namelijk continu uit balans door ons gevoelige zenuwstelsel in deze hectische maatschappij. Met alle gevolgen van dien.


Wat is HSP

Hooggevoelige oftewel hoogsensitieve mensen (HSP- High sensitive Person), zijn meer dan gemiddeld gevoelig voor indrukken en merken meer signalen en details op. Alle indrukken, interne en externe prikkels worden uitgebreider en intensiever verwerkt dan bij de gemiddelde mens. Hierdoor is een HSP in staat om intensief waar te nemen, te ervaren, te voelen en te reflecteren.

Dingen waar we van uit balans kunnen raken:

 • Gevoelens & emoties. Van onszelf en anderen

 • Relaties. Bv. jezelf kwijt raken in het contact met de ander

 • Veranderingen

 • Teveel prikkels via onze zintuigen; horen, zien, ruiken, voelen, proeven

 • Dingen die je aanvoelt via je intuïtieve gave

 • Interne prikkels zoals perfectionisme of piekeren

 • Oude emoties of trauma’s die getriggerd worden door situaties in het heden

 • Het niet goed kunnen aangeven (en ervaren) van grenzen

 • Niet je roeping leven. van je ‘pad af zijn’.

 • Werk/ verplichtingen/ de maatschappij/ enz

 • Zelfs de maanstanden kunnen invloed hebben..

Waar het ook aan ligt; we zijn sneller uit balans.


Wat is balans eigenlijk?

Balans is niet te veel en niet te weinig doen voor jou energie, wensen, doelen en verplichtingen.. Niet te veel prikkels en niet te weinig. Het is je goed voelen in jezelf, je lichaam, je geest en in je leven. Het is ervaren van innerlijke rust, kracht, geluk, overzicht, ontspanning en zingeving.. Balans is in je centrum zijn.


Als je uit balans bent voel je je (over-) geprikkeld, gespannen, verstrooid, chaotisch, denk je negatiever, slaap je minder, functioneer je minder en val je sneller in je valkuilen.. wat die ook mogen zijn.


Als je te lang uit balans bent kan dat bv. leiden tot oververmoeidheid, lichamelijke klachten of ziektes, angstklachten, depressies en burn-out.. Het is dus erg belangrijk om hierop te letten en er op tijd bij te zijn.Hoe komen we weer in balans?

In deze blog een paar algemene tips om je balans weer te vinden op korte termijn..

(Voor mensen die te lang uit balans en overprikkeld zijn, zijn deze tips niet voldoende. Hiervoor zijn meer diepgaande stappen nodig die tot transformatie leiden).

 • Aarden

Begin elke ochtend met een korte aardingsoefening. Dit hoeft maar een minuut te duren, en je voelt je een ander mens. Een paar voordelen: je komt meer in je centrum, ervaart meer rust en vertrouwen, hebt minder last van spanning, kunt beter je grenzen voelen en aangeven, bent beter beschermd en kunt meer aan.

Tip: Wanneer je wakker word zet je beiden voeten op de grond. Verbind je voeten met de aarde door je voor te stellen dat er wortels uit groeien, heel diep de grond in. Voel je voeten tintelen. Stel je voor dat bij elke uitademing de wortels dieper de grond in groeien en dat alle spanning en negatieve energie door de aarde worden opgenomen. Adem daarna weer rust en nieuwe positieve aarde energie in naar boven.

Je kan dit later op de dag herhalen. Of even bij een boom gaan staan om negatieve energie en spanning af te voeren zodat je weer tot rust komt.

 • Rust!

Als je uit balans bent, is het enige wat echt helpt: rusten! Bewust een stapje terug doen. Minder doen = meer balans.

Stoppen noem ik dat. Dit is waarom is zo van reizen hou.. na een paar weken ervaren, avonturieren en mooie plekjes zoeken kom ik op een gegeven moment in een staat van Zijn. Zijn waar ik ben en dat goed vinden. Niks doen of hoeven doen. Gewoon genieten van het moment. Mezelf Ont-moeten. Dat zouden we in deze maatschappij ook meer ‘moeten’ doen.

Tip: Zo’n Stop-moment kun je ook in je dagelijkse hectische leven toepassen. Al is het maar kort; Stop even. Door te stoppen en te rusten vind je nieuwe inspiratie, nieuwe energie, nieuwe balans.

En als je dat gevonden hebt; probeer dan wat meer vanuit die rust te leven. Doe 1 ding tegelijk en doe alles langzamer (je kan echt niet meer doen op een dag als je alles snel doet!).

Zo kun je ook weer beter naar je lichaam luisteren en signalen opvangen die aangeven wat je lichaam en geest nodig hebben, waardoor je weer sneller terug in balans komt.

 • Ontprikkel

Licht uit, kaarsjes aan (en als je daarvan houd een wierrookje;).. verder niks. We worden de hele dag gebombardeerd door prikkels; omgeving, mensen, verkeer, tv, telefoontje (mail, sms, facebook, linkedin, whatsapp, enzzz).. De hele dag zijn we bereikbaar en krijgen we al die prikkels binnen.. En dat kan een HSP behoorlijk uit balans brengen! Maar andersom werkt gelukkig ook; ontprikkel door de prikkels even uit te zetten, hierdoor kom je weer meer in balans.

Tip: plan na een druk moment of een stressvolle periode een prikkelvrije dag in, of een prikkelvrije ochtend of avond. Hierdoor kun je letterlijk je systeem tot rust brengen. Luieren = gezond!

 • Neem de tijd om je gevoel te verwerken.

We raken ook uit balans als we weg rennen voor ons gevoel en daar niet aan toegeven.. Hoe moeilijk het ook is en hoe weinig zin je er ook in hebt; door te voelen wat je voelt en dit volledig te accepteren en te omarmen, kom je weer bij je centrum uit en hier vind je rust. Ook al voelt dat op dat moment niet zo. Het moment dat je gaat vechten tegen je gevoel en het op wat voor manier dan ook uit de weg gaat, gaat het mis.

Tip: vind je het moeilijk om bij je gevoel uit te komen of om het te uiten? Schrijf het op. Door van je af te schrijven kom je er vaak pas achter hoe je je voelt, en kun je er woorden aan geven.

 • Energiezuigers en -gevers

Sommige dingen kosten energie en sommige dingen geven energie. (dit kunnen ook mensen zijn). Helaas doen we te vaak dingen die ons te veel energie kosten. Wees je hiervan bewust. Leer grenzen aan te geven bij dingen die je teveel energie kosten.

Tip: Maak een lijstje van wat je energie geeft en wat je energie kost. Probeer de energie-zuigende dingen op een zo laag mogelijk pitje te zetten en doe elke dag minstens 1 ding wat je energie geeft. Heb je vandaag even geen energie voor de afwas, die vriendin, die boodschap…? Doe het vandaag even niet. Zo luister je naar jezelf en raak je minder snel overprikkeld en uit balans.

 • Yoga

Zonder yoga zou ik het gewoon niet redden in deze hectische maatschappij. Yoga is geen zweverig gedoe; ‘met zijn allen een beetje ademen op een matje’. Nee, yoga is ‘a way of life’. Je leert je lichaam, geest en bewustzijn samen te brengen tot een eenheid waardoor je terugkomt in een staat van Zijn. Door lichamelijke oefeningen, ademhaling en concentratie leer je in balans te komen, je emoties te accepteren en daardoor los te laten. En je leert te ontspannen en balans te vinden midden in de chaos. Je leert te Zijn.

Tip: zoek een yogales voor beginners op youtube of een site voor yoga filmpjes. Probeer het eens uit en kijk of het iets voor je is.

 • Blijven ademen!

Ademhaling is essentieel voor een kalme geest. Vooral de buikademhaling werkt kalmerend. Dit is wetenschappelijk aangetoond. En door middel van controle over je ademhaling krijg je meer controle over je leven. Je kan zelfs angst en spanning verminderen alleen door goed te ademen. Let dus regelmatig op je ademhaling wanneer je maar kan.

Tip: Adem 4 tellen diep in via je neus (naar je onderbuik), en adem 8 tellen diep uit via je mond. Adem bewust rust in en adem spanning uit.

 • Voeding

Voeding is van groot belang voor- en heeft een grote invloed op ons lichamelijk en geestelijk welzijn. Dit is wetenschappelijk bewezen en ik heb het zelf ook ervaren wat het kan doen.

De hypergevoeligheid van hooggevoelige personen en nieuwetijdskinderen werkt ook door in hun lichaam. Zij reageren gevoelig op verschillende voedingsmiddelen. Als hun systeem overbelast word door bepaalde voedingsmiddelen heeft dat meteen een uitwerking op hun gedrag en gevoel.

Tip: Als je een periode veel stress hebt of uit balans bent; probeer dan zo weinig mogelijk chemische stoffen/ E-nrs en suiker te eten, en zorg dat je zoveel mogelijk goede voedingsstoffen binnenkrijgt; vitaminen, mineralen, eiwitten en goede vetten. Dit kan ervoor zorgen dat je veel lekkerder in je vel komt te zitten en alles veel beter aan kan.

 • Maak jezelf schoon van negatieve energie

Dit is ook een hele belangrijke voor HSP’s en nieuwetijdskinderen, omdat zij veel energie oppikken uit de omgeving en van andere mensen. Dit kan een oorzaak zijn van vele uiteenlopende klachten. Je kan er behoorlijk van uit balans raken.

Tip: Hoe maak je jezelf schoon?

 • Door het gebruik van kristallen, aura-soma spray, salie of wierook.

 • Door te aarden, in de natuur te zijn, met dieren om te gaan.

 • Door te douchen of een bad te nemen.

 • Door een meditatie/ visualisatie oefening te doen om je energie te reinigen.

 • Aarde & hogere zelf verbinding.

Kom in je centrum en vind balans door je lichaam en energie letterlijk uit te lijnen. Je kan dit bv. doen door een healing te nemen, of door een visualisatieoefening te doen;

Oefening:

Ga rechtop zitten en zet je voeten naast elkaar op de grond. Haal een paar keer diep adem. In door je neus en uit door je mond. Laat denkbeeldig wortels uit je voeten groeien, zodat je stevig bent verbonden met de aarde. Laat dan een breed zilveren koord vanuit je navel door je stuit naar beneden groeien, steeds dieper, tot in het midden van de aarde. Maak het koord daar vast op jou manier. Adem de positieve aarde energie in naar boven, en laat het je hele lichaam vullen. Maak dan een verbinding met je hogere zelf. Laat een gouden koord vanuit je navel door je kruin naar boven groeien, tot zo ver je kunt reiken. Adem de hogere energie in en naar beneden. Laat het je hele lichaam vullen. Laat de aarde- en hogere energie met elkaar verbinden.


Ik hoop dat het je lukt om de balans weer te vinden. Mocht je na deze tips en oefeningen nog steeds geen balans of rust kunnen vinden, bedenk je dan dit: ook dit gaat weer voorbij.. De storm zal weer een keer gaan liggen en de golven gaan weer weg.. die duren niet eeuwig


Tegenslagen zijn alleen verwoestend wanneer men denkt dat zij eeuwig zullen duren..


Om in balans te blijven is bewustzijn en oefening nodig. Ook kan er diepgaander werk nodig zijn om in je centrum te blijven, zoals het vinden van je levensdoel en je passies leven. Mocht je hulp nodig hebben bij het vinden van jou balans, dan wil ik je daar graag bij helpen.


Liefs Anne

463 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

HSP moeder

Comments


bottom of page